Prima stupa din Transilvania

“The Stupa is a monument representing peace, harmony, and love. It symbolises the essence of the five elements and the qualities of the awakened mind with its unlimited compassion and most profound wisdom. It contains numerous texts of buddhist teachings and prayers, and it is built to help maintain world peace. The stupa on the grounds of the Center of White Mahakala Study Group will promote outer balance, inner peace, and all encompassing love.

Our main aim is to build the first Stupa in Transylvania together with near retreat facilities (a community building, a meditation hall & accommodation places for 20 people). Our spiritual director Lama Zopa Rinpoche was very happy to hear about the project encouraging us to build a “Kadampa stupa” and to place it on the highest part of our land “as then the whole mountain becomes extremely blessed”. This will be a place for promoting harmony, peace and spiritual activities, bringing great benefits to many sentient beings and to those who are able to contribute in any way to its construction.”

Marius Micu, Group Coordinator of CBWM

Kadampa Stupa

Ce este o stupa?

Stupa este una dintre cele mai recunoscute forme de arhitectură budistă. La fel ca templele budiste, stilul lor diferă de la cultură la cultură, dar structura de bază rămâne aceeași.

Stupele sunt simbolul arhetipal al minții Iluminate. Chiar și doar a vedea o stupa aduce beneficii imense. Stupa este o modalitate de a planta sămânța iluminării și a păcii în mintea tuturor celor care o văd.

Arhitectura

În timp ce diferitele secțiuni ale stupei au diverse semnificații simbolice, forma sa de bază a ajuns să reprezinte Buddha așezat atunci când a atins iluminarea. Baza pătrată reprezintă picioarele încrucișate ale lui Buddha în timp ce stătea pe pământ; secțiunea din mijloc, numită emisferă sau movilă, este corpul lui Buddha; iar vârful conic din vârf reprezintă capul lui Buddha. Poate fi, de asemenea, un stâlp de lemn în cadrul stupei, care reprezintă coloana vertebrală sau canalul central al lui Buddha (avadhuti). Pentru a construi o stupa, este necesară binecuvântarea unui învățător călugăr budist calificat. Atunci când vizitează o stupa, practicienii o înconjoară în sensul acelor de ceasornic ca o practică de meditație, concentrându-se pe ciclul nesfârșit al renașterii (samsara).

Continutul unei Stupe

Toate stupele conțin diverse obiecte speciale, de la granule de nisip din râul Gange, pământ din diferite locuri sacre, mici obiecte din lut numite tsatsas în Tibet, până la milioane de mantre. Crearea diferitelor tipuri de tsatsas este o ceremonie în sine. Mantrele scrise pe hârtie sunt rulate în suluri subțiri și grupate după un anumit tipar. Numărul de tsatsas necesar pentru umplerea unei stupe depinde de mărimea acesteia și de mărimea tsatsa. De exemplu, stupa Kalachakra din sudul Spaniei conține aproximativ 14.000 de tsatsas.

Și alte obiecte prețioase sunt, de asemenea, plasate în interiorul stupelor. Nu este necesar ca acestea să fie costisitoare, deoarece este importantă valoarea simbolică, nu prețul de piață. Se crede că cu cât sunt mai multe obiecte plasate în stupa, cu atât energia este mai puternică.

Beneficii

Construirea unei stupe este considerată extrem de benefică, lăsând amprente karmice foarte pozitive în minte. Beneficiile viitoare ale acestei acțiuni au ca rezultat renașterea norocoasă (cum ar fi să fii născut într-o familie bogată, să aducă bucurie celorlalți și să ai o viață lungă și fericită în care dorințele cuiva să fie îndeplinite rapid). La nivel absolut, o persoană va putea atinge rapid iluminarea, obiectivul budismului.

Cum va puteti implica

Anunta-ne doresti sa te implici ca voluntar in proiectul nostru si facem o intanire ca sa discutam despre asta (email: centrulmahakala@gmail.com, tel. 0740124315)

Afla mai multe despre evolutia si nevoile proiectului pe pagina lui de Facebook.

Poti de asemenea face o donatie in conturile asociatiei noastre dedicate acestui proiect:

ASOCIATIA CENTRUL BUDIST WHITE MAHAKALA

Cont LEI Banca Transilvania: RO33BTRLRONCRT0417728302

Cont EURO Banca Transilvania: RO10BTRLEURCRT0417728301

SWIFT: BTRLRO22

Iti multumim mult ca faci ca acest vis sa devina realitate!