Weekend retreat with Buddhist Nun
Robina Courtin, 4th & 5th of May 2019

VENERABILA ROBINA

Venerabila Robina este calugariță în tradiția budistă tibetană Gelugpa de aproape 40 de ani și, ajunsă acum la vârsta de 74 de ani, și-a dedicat întreaga viață ajutorării semenilor săi. Fiind un spirit rebel și justițiar, în tinerețe a fost o ferventă activistă feministă, a luptat pentru drepturile activiștilor negri încarcerați și pentru diverse cauze politice. Și-a găsit chemarea spirituală în 1976, urmând un curs de meditație oferit de doi lama tibetani și în 1978 s-a călugărit la Dharamsala. De atunci a lucrat pentru Fundația pentru Păstrarea Tradiției Mahayana, înființată de Lama Thubten Yeshe si Lama Zopa Rinpoche, sub patronajul spiritual al Sfinției Sale Dalai Lama. A fost editor-șef al Wisdom Publications, o faimoasă editură budistă și al Mandala Magazine, o revistă budistă internațională, de unde a plecat pentru a se implica în proiectul Liberation Prison. În cadrul acestuia a predat budismul unui număr mare de deținuți, dintre care unii condamnați pe viață sau chiar la moarte, dăruindu-le acestor oameni disperați compasiunea, energia și devotamentul său față de Dharma (învățăturile budiste). Experiențele zguduitoare pe care le-a avut lucrând cu aceștia sunt documentate în filmele “Chasing Buddha” si “Key to Freedom”.

Venerabila Robina prezintă învățăturile tradiționale budiste pe înțelesul publicului occidental, într-un stil de predare dinamic și provocator. Prelegerile sale, pline de înțelepciune și umor, inspiră și îi ajută pe ascultători să își descopere potențialul, cu explicații clare despre budism și modul în care el poate fi aplicat în viața de zi de zi.

“A fi budist înseamnă a fi propriul tău psiholog, propriul tău terapeut. Adică a învăța să asculți cu adevărat la ceea ce se întâmplă în interior.” spune Robina. ”Principala cauză a durerii, nevrozei și nefericirii din viața noastră nu este în exterior, ci în interior.”

Prelegerile vor fi în limba engleza și vor include sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Pentru informații despre Ven. Robina Courtin consultați site-ul: www.robinacourtin.com

Sâmbătă | 10:00-18:00 | 4 MAI : Cultivarea conștientei emoționale

Conform învățăturilor lui Buda, cu toții avem un uimitor potențial de claritate, satisfacție și dragoste, precum și restul calităților umane pozitive. De fapt, Buda spune că aceste calități reprezintă starea noastră naturală și că dezvoltarea lor este datoria oricărui practicant spiritual, atat pentru propriul bine cât și pentru binele altora. Principalele noastre obstacole sunt acele credințe înrădăcinate conform cărora atașamentul, furia, depresia, frica și restul emoțiilor negative sunt parte intrinsecă a naturii noastre și de aceea sunt imposibil de eliminat, și că suferința și fericirea au originea in afara propriei persoane. Cât timp credem aceste două principii, Buda spune că vom rămâne mereu victime ale suferintei. Pe durata acestui seminar vom investiga model lui Buda de a percepe mintea și vom învăța cum să: distingem emoțiile pozitive și cele negative, să reducem acele emoții care ne frâng inimile și să dezvoltăm emoțiile care aduc fericire nouă și altora.

Duminică | 10:00-18:00 | 5 MAI: Compasiunea Curajoasă

Esenta drumului spre Iluminare este dezvoltarea compasiunii și a mintii Iluminarii (bodhichitta), rezultatul final find îndepărtarea a tot ce ne separă de ceilalți și capacitatea spontană de a trăi perfect spre beneficiul tuturor ființelor vii. De ce compasiune curajoasă? Pentru că compasiunea autentică cuprinde toate ființele vii, inclusiv cele care fac rău altora, cele care sunt negative, nu doar victimele inocente. Dar, după cum spune Sfinția Sa Dalai Lama, “Compasiunea nu este suficientă: avem nevoie de înțelepciune.” Fără a dezvolta renunțarea la suferință și la cauzele sale (care vine din înțelegerea legii karmice și a funcționării proprii minți) și fără înțelepciunea de a vedea realitatea așa cum este ea (care provine din înțelegerea apariției dependente și a vacuitatii) nu se poate dezvolta pe deplin o astfel de compasiune radicală. Marii Bodhisattva sunt fermi în hotărârea lor de a nu renunța niciodată la ființele vii: ei “gândesc în termeni de eoni”, așa cum spune Sfinția Sa Dalai Lama.

DESPRE LOCATIE

RECOMANDARI SPECIALE:

  • Va rugam sa ajungeti in sala cu cel putin 5 minute inainte de fiecare sesiune.
  • Vor fi scurte pauze si o pauza mai lunga de pranz – va trebui sa va aranjati propria masa (n sala veti avea la dispozitie doar ceai,  si prajituri). Puteti sa va aduceti propria cana pentru servirea ceaiului.
  • Puteti aduce propriul kit de meditatie daca doriti.
  • Puneti telefoanele pe silent si faceti poze numai dupa ce ati cerut permisiunea.
  • Va rugam sa aratati respect fata de Venerabila Robina Courtin si participanti.
 

BOOKING & PRINCING INFO

  • Avem un numar de aprox. 50 de locuri. Locurile nu vor fi numerotate si vor fi alocate pe principiul “primul venit primul servit”
  • Va rugam sa va inscrieti pe formularul google daca va doriti sa va rezervati locul
  • (vom anunta numarul de locuri ramase in timp real pe pagina acestui formular). Cititi cu atentie formularul pentru a afla care sunt modalitatilre de plata in vederea rezervarii locului.
  • Inscrierea pe lista nu garanteaza rezervarea locului, confirmarea locului se face doar dupa plata biletului.
  • Biletele pentru eveniment trebuie înțelese ca donații recomandate către ONG-ul nostru. 

BILET 50 LEI/ZI sau 100 LEI/AMBELE ZILE (nu include Cursul tipărit) – Făcând această donație sprijiniți Centrul Budist White Mahakala să acopere costurile evenimentului și să creeze conditiile pentru ca învățăturile sa fie accesibile.

Formularul de rezervare a locului va permite sa adaugati suplimentar o suma pe care vi-o doriti pentru a sprijini evenimentul si Centrul Budist White Mahakala (FPMT Study Group).

* Cursul tipărit (80 pag. A5) se poate achiziționa separat. Donația recomandată: 30 lei/buc

* Pentru toți participanții se va pune la dispoziție un bufet cu ceai, și prăjituri.