HH Dalai Lama, Tenzin Gyatso

Biografie

Venerabila Robina Courtin

Biografie

Lama Yeshe & Lama Zopa

Biografie

Geshe Tashi Tsering

Biografie

HH Dalai Lama, Tenzin Gyatso

HH Dalai Lama, Tenzin Gyatso este liderul spiritual al Tibetului. S-a născut la 6 Iulie 1935 într-o familie de fermieri, într-un mic cătun din Taktser, Amdo, Nord-Est Tibet.

La vârsta de 2 ani a fost recunoscut ca și reîncarnarea celui de al 13- lea Dalai Lama, Thubten Gystso.

Se crede că Dalai Lamas sunt manifestații ale lui Avalokitheshvara, Bodhisattva al Compasiunii și patroni spirituali ai Tibetului.

Venerabila Robina Courtin

Venerabila Robina Courtin este calugariță în tradiția budistă tibetană Gelugpa de aproape 40 de ani și, ajunsă acum la vârsta de 72 de ani, și-a dedicat întreaga viață ajutorării semenilor săi. Fiind un spirit rebel și justițiar, în tinerețe a fost o ferventă activistă feministă, a luptat pentru drepturile activiștilor negri încarcerați și pentru diverse cauze politice. Și-a găsit chemarea spirituală în 1976, urmând un curs de meditație oferit de doi lama tibetani și în 1978 s-a călugărit la Dharamsala.

De atunci a lucrat pentru Fundația pentru Păstrarea Tradiției Mahayana, înființată de Lama Thubten Yeshe si Lama Zopa Rinpoche, sub patronajul spiritual al Sfinției Sale Dalai Lama. A fost editor-șef al Wisdom Publications, o faimoasă editură budistă și al Mandala Magazine, o revistă budistă internațională, de unde a plecat pentru a se implica în proiectul Liberation Prison. În cadrul acestuia a predat budismul unui număr mare de deținuți, dintre care unii condamnați pe viață sau chiar la moarte, dăruindu-le acestor oameni disperați compasiunea, energia și devotamentul său față de Dharma (învățăturile budiste).

Experiențele zguduitoare pe care le-a avut lucrând cu aceștia sunt documentate în filmele “Chasing Buddha” si “Key to Freedom”. Venerabila Robina prezintă învățăturile tradiționale budiste pe înțelesul publicului occidental, într-un stil de predare dinamic și provocator. Prelegerile sale, pline de înțelepciune și umor, inspiră și îi ajută pe ascultători să își descopere potențialul, cu explicații clare despre budism și modul în care el poate fi aplicat în viața de zi de zi.

“A fi budist înseamnă a fi propriul tău psiholog, propriul tău terapeut. Adică a învăța să asculți cu adevărat la ceea ce se întâmplă în interior.” spune Robina. ”Principala cauză a durerii, nevrozei și nefericirii din viața noastră nu este în exterior, ci în interior.”

Lama Yeshe & Lama Zopa

Lama Yeshe s-a născut în anul 1935, în Tibet. La vârsta de sase ani a intrat la Universitatea Monastică Sera din Tibet unde a studiat pană în anul 1959. Lama Thubten Yeshe și Lama Zopa Rinpoche împreună ca și învătator/student în exil în India au întâlnit primii studenți vestici.

În 1971 s-au stabilit la Kopan, un cătun mic lângă Kathmandu în Nepal.  În 1974 cei doi Lama au început să călătorească (touring) și să dea învătături în West, de unde a rezultat și Fundația pentru Prezervarea a Tradiției Mahayana ( The Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition FPMT).

Lama Zopa s-a născut în 1946 în Thami, în Muntele Everest regiune a Nepalului. De tânăr a fost recunoscut ca și reîncarnarea a lui Lawudo Lama Kunzang Yeshe.  Lama Zopa a primit învătături de la considerabili Lamas cum ar fi: Lama Thubten Yeshe, Geshe Rabten.

La vârsta de 10 ani s-a dus în Tibet la Mănăstirea unde era Domo Geshe Rinpoche, langă Pagri să mediteze și să studieze până în anul 1959. După care Lama Zopa s-a dus în campul de refugiați tibetani la Buxa Daur, Vest Bengal, India unde l-a întâlnit pe Lama Yeshe.

Lama Yeshe și Lama Zopa au întâlnit primul student vestic, Zina Rachevsky, în 1965 au călătorit împreună cu ea în Nepal în 1967 unde au început să învețe mai mulți vestici. Peste câtiva ani au construit Mănăstirile Kopan și Lawudo. În 1971 Lama Zopa Rinpoche a predat primul dintre cele mai renumite cursuri de retreat Lam-rim care continuă până în prezent. FPMT a fost înființat în anul 1975, Lama Yeshe a fost directorul spiritual al organizației până la sfarșitul vietii în 1984, după care Lama Zopa Rinpoche a devenit directorul spiritual.

Geshe Tashi Tsering

Geshe Tashi s-a născut în Purang, Tibet în 1958. Împreună cu părinții săi a scăpat din Tibet în India în 1959. La vârsta de 13 ani a intrat la Universitatea Manastica Sera Mey din Sudul Indiei, 16 ani mai târziu a absolvit Lharampa Geshe degree.

 

Geshe Tashi a intrat apoi la Colegiul Tantric Gyuto pentru un an de studiu. A predat în India și Nepal înainte de a veni în Europa, mai întâi în Nalanda Monastery pentru 2 ani apoi în 1994 a devenit învătător rezident la Jamyang Buddhist Centre în Londra.